Püspökladány ismertető, turisztikai információk Püspökladányról, püspökladányi képek, galéria | Püspökladány.ÚtiSúgó.hu


Püspökladány

ismertető, Püspökladányi képek, galériaIdén dúskálhatunk a hosszú hétvégékben!

Idén egymást érik az ünnepi hosszú hétvégék, így ebben az évben rekordszámú, összesen kilenc hosszú hétvége lesz.

II. Forralt Bor Fesztivál és Téli Italmámor

Az év első gasztronómiai összejövetele Budán, az Allee melletti sétányon.

Itt a farsang, áll a bál!

Farsangi mulatságok szállodában ÚtiSúgó.hu Pontkedvezménnyel csak itt >>

HÚSVÉTI szállás AKCIÓK

Húsvéti szállás válogatás itt >>
1 2 3 4


Püspökladány

Püspökladány város Hajdú-Bihar megyében, a Püspökladányi kistérségben, a Hortobágy, a Nagykunság és a Nagysárrét találkozási pontján fekvő igazi alföldi város. Lakossága 15 ezer fő. Vasúton és közúton bármely irányból könnyen megközelíthető.

Püspökladány idegenforgalmának vonzerejét egyértelműen a gyógyvíz adja. A természet adta ajándék kihasználására több mint négy évtizede termálstrandfürdő épült a helységben, mely azóta is kedvelt pihenőhely a környék lakosai és a távolabbról érkezők számára. A fürdőzés, pihenés, sportolás után, vagy közben a városban többféle kulturális program várja az itt üdülőket.

Az aktív kikapcsolódást kedvelők a városban kalandozva megtalálhatják a kulturális (Karacs Ferenc Múzeum, Ladányi Galéria, Szoborpark), sportos, egészséges (Ladányi halastavak, Horgászás, Hortobágy Nemzeti Park, Arborétum, Kerékpározás) pihenés formáit.

LÁTNIVALÓK, LÁTVÁNYOSSÁGOK


A Püspökladányba vonattal érkezőt először a vasútállomás épülete ragadja meg, amelyet írásaiban Krúdy Gyula is többször megemlített.

A központ felé haladva családi házaival tipikus mezővárosi látványt nyújt a látogatóknak a széles Rákóczi utca.


A település szívébe érve már városiasabb kép tárul elénk.

A megújult városközpont része az átépített főtér és park, ahol Györfi Lajos Püspökladányban élö szobrászművész alkotásaiban gyönyörködhetünk.

A római katolikus templom szomszédságában a Szent István szobor, a parkban az 1848-as Emlékmű, a főtéren a kellemes hangulatot árasztó díszkút, a régió szimbolikus madarát megjeleníto darupárt formáló szobrával.

A központtól tovább haladva érjük el a Karacs Ferenc Múzeumot és a műemlék jellegű református templomot, mely késő barokk stílusban épült.

A városcentrumból a 42-es főúton haladva juthatunk el a Püspökladány talán legfőbb idegenforgalmi vonzerejének számító Gyógyfürdő Centrum és Strandfürdőhöz, melynek gyógyvíz minősítéssel rendelkező termálvize mozgásszervi betegségek gyógyítására kiválóan alkalmas.

A várost elhagyva, a 4-es főúton átkelve érkezünk meg a Farkasszigeti arborétumba, melyet több mint 80 éve alapítottak. Itt egyedülálló természeti látnivaló a szíkkisérleti erdő. A városhoz tartozó ágota-pusztai természetvédelmi terület legnevezetesebb látnivalója a Hortobágy-Berettyó csatornát átívelő, felújított műemlék fahíd.

A kikapcsolódni vágyókat vadászati, horgászati lehetőség várja. A lovaglást, szekerezést kedvelőknek a helyi lovas baráti kör kínál sokszínű programot.

KULTÚRA


Mai jelentős, országos rendezvénye a tavasszal és ősszel megrendezett Sörfesztivál Sárrétmenti és a Népzenei és Néptánc Fesztivál. Évekig jelentős kulturális esemény volt Püspökladányban az évente megrendezett Nemzetközi Kőszobrász Szimpozium.

A város kulturális életének erőssége a képzőművészet. Sok éven át jeles festőművészek (Bíró Lajos, Topor András) vezettek a városban képzőművészeti szakkört és nyári alkotótábort. Több fiatal és tehetséges festő él és dolgozik itt.

FÜRDŐKULTÚRA


Püspökladány a Tiszántúl közepén, a Sárrét-Nagykunság-Hortobágy tájegységek találkozásánál fekvő igazi alföldi város, ahol már a múlt század elején, 1920-ban termálvízre bukkantak.

A természet adta ajándék kihasználására több mint négy évtizede termálstrandfürdő épült a helységben, mely azóta is kedvelt pihenőhely a környék lakosai és a távolabbról érkezők számára. a Termálvizet 1987-ben gyógyvízzé minősítették.

TERMÉSZETI ÉRTÉKEK, KIRÁNDULÓHELYEK


Püspökladány természeti értékei között említésre méltó az Erdészeti Tudományos Intézet Kísérleti Állomása és a Farkas-szigeti arborétum, amelyet 1924-ben elsősorban a szikes talajok fásításával kapcsolatos kutatások szolgálatára alapítottak.

Egyedülálló természeti látnivaló a szikkísérleti erdő. A városhoz tartozó Ágota-pusztai természetvédelmi terület legnevezetesebb látnivalója a Hortobágy-Berettyó csatornát átívelő, felújított műemlék fahíd. A város adottságai révén kedvez a horgászoknak, vadászoknak, a szekerezést, sőt a lovaglást kedvelőknek.

VÁROSTÖRTÉNET


A település nevét 1543-ban Pispek Ladan formában említik. A település a Rákócziak birtoka is volt. A szabadságharc bukása után Püspökladány kincstári birtok lett, majd a XIX. század elején az udvar József nádornak adományozta. A települést 1901-ig Püspök-Ladányként említik, a mai névhasználata ezen időponttól él.

A középkorban Püspökladány nem volt számottevő település. Népessége évszázadokon át elmaradt a szomszédos Nádudvarétól vagy Kabáétól. A város fejlődése a XIX. század második feléig igen lassú volt, hiszen a település többször elpusztult és benépesült. A XVII. század végétől a források Ladányt oppidumnak, azaz mezővárosnak nevezik. A vásártartási engedélyt és a mezővárosi rangot hivatalosan 1847-ben kapta meg.

A város fejlődésének további lendületet adott a Széchenyi és Vásárhelyi által kezdeményezett nagy folyó- és vízszabályozási munka, amely a múlt század utolsó évtizedeiben hozta meg eredményét. Ugyanis 1892-ben készült el a Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megye határán épült Hortobágy-Berettyó főcsatorna püspökladányi szakasza. A terület lecsapolását követően vett lendületet a mezőgazdaság.

Szintén a XIX. század második felében következik be a közlekedés jelentős fejlesztése. Püspökladányon halad át a Budapest-Debrecen, illetve a Budapest-Nagyvárad közötti vasútvonal (1857-58.) és 1872-ben a nyugat-keleti országos közúti főútvonal szintén ezt az irányt követi. Így Püspökladány a XIX. századra közlekedési csomóponttá vált, bekerülve az ország vérkeringésébe.

A termelőszövetkezetek a 1960-as évek végére megerősödtek. Szerényebb mértékben az ipar is fejlődött, de a városba nem sikerült nagyobb ipari üzemet telepíteni. Kiépült a városi típusú intézményrendszer, azaz a közoktatás, közművelődés, egészségügy, pénzintézetek, szolgáltatóházak.

A település közigazgatásában is jelentős változások zajlottak. Püspökladány közigazgatásilag 1876-ig Szabolcs vármegyéhez tartozott. 1876-tól a hajdúvárosokkal együtt az újonnan létesített Hajdú vármegyéhez, 1950-tõl Hajdú-Bihar megyéhez rendelték. 1929-ben járási székhely lett. A hajdan volt mezővárost 1986. január 1.-én várossá nyilvánították.

Püspökladány évtizedeken át a térség (Nagy-Sárrét) igazgatási, oktatási, egészségügyi, kereskedelmi központja.

Települések Püspökladány közvetlen közelében

Települések Püspökladány környékén

Telefon: (+36) 1 255 2200
hétfő-péntek 9-17 óráig
E-mail: info@utisugo.hu